Jernbanebyen

En torsdag kveld står vi på trappa til et av mange hus på Heimdal. Velkomne er vi inn. Vi får sitte ned, mens vertinna skyver til side rester av en løksalat. Vi ser oss rundt. En elektriker er akkurat ferdig med et arbeide; en bekjent som har tatt med ungene på jobb. Is-spisende barn forlater huset – like godt tatt i mot som oss. Vi bys kaffe, vin og en samtale er i gang: Om en jernbane-by, en forstad, en smeltedigel. Heimdal som sted er samtaleemnet.

I skrivende stund er Johnny Cash bakgrunnsmusikk – Ridin’ the Rails. Husets vert er kunnskapsrik og engasjert i historie. Hans fortellerstemme fører oss til 1800-talet – levende skildret – om byen som bygges rundt en jernbane. Riding the Rails. Wheels of steel.

Vertinnen skyter inn, et sporskifte: ”Nei, æ trives godt på Heimdal. Så syns æ at det e en ok og uformell tone på Heimdal da. Det e lite jålat.”

I mens har en nabo har kommet til og beskriver Heimdal som en ”dorf”. En forstad, ti kilometer fra Trondheim, en smeltedigel med over 70 000 innbyggere. 70 000 fortellinger.

So, come along and ride this train. La deg bli tatt av Heimdal.

To be continued.

En kommentar om “Jernbanebyen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s